Opprettelsen av Stiftelsen Martinus senter Oslo ble godkjent av Lotteri- og stiftelsestilsynet den 11.12.2024, og representerer en endring av vedtekter og navn for Norsk Martinusfond, som ble opprettet i 2007 av Anne Brostigen. Stiftelsens formål var primært å samle kapital til opprettelsen av Martinus sentre i Norge samt støtte aktiviteter knyttet til Martinus' åndsvitenskap.
Nå er formålet utvidet til også å omfatte undervisnings- og opplysningsvirksomhet, slik at stiftelsen utgjør et selvstendig Martinus senter i overensstemmelse med det opprinnelige formålet. Senteret er i første omgang et virtuelt senter, og vi leier lokaler til foredrag og lignende, men vi håper at vi med årene kan etablere et eget fysisk senter i Norge.
Stiftelsen er registrert i Brønnøysundregistrene som en ideell organisasjon med org.nr. 991786058.
I henhold til vedtektene velges styremedlemmer for 5 år, og kan gjenvelges én gang, slik at total tjenestetid er maksimalt 10 år. Styret er selvrekrutterende, og det er styrets ansvar å bestemme hvem som skal tre inn som styremedlemmer og vararepresentanter når det er aktuelt.
Styreverv i Martinus senter Oslo er basert på frivillig ulønnet arbeid, og medlemmene mottar ikke honorar eller godtgjørelse for dette.
Terje (født 1960) deltok på 1 ukes introduksjonskurs med Hans Chr. Rasmussen i Bodø høsten 1982, og siden har åndsvitenskapen vært en del av det daglige livet gjennom studier, samtaler og kurs. Har deltatt i studiegrupper og foredrag både i Bodø, Oslo og Klint. Deltok i samtaler med Anne Brostigen vedrørende opprettelsen av Norsk Martinusfond, og har medvirket aktivt i Oslo kosmologiske forum siden tidlig på 2000-tallet. Har holdt foredrag om Martinus åndsvitenskap ved flere andledninger.
Roy Erik (født i Sandnessjøen 1955) ble kjent med Martinus kosmologi i 1977. Han har deltatt i forskjellige kosmologi studiegrupper siden, og har vært kasserer i styret fra 2021. Kosmologien har gitt han en logisk forklaring på livsmysteriet løsning og meningen med tilværelsen.
Liv Heidi (født 1969 i Tromsø) er arrangement- og SoMe ansvarlig i styret. Hun har vært med i styret siden 2021, og har også vært en del av arrangementsgruppen i tidligere Oslo kosmologiske forum siden 2018. Hun har oversatt flere av Martinus' bøker til norsk og er en del av oversettergruppen til Martinus Institutt.
Liv Heidi har kjent til Martinus kosmologi siden 1992, og har hatt studiegrupper og holdt foredrag på Klint og i Norge.
Ingebjørg (født 1957) ble kjent med Martinus' åndsvitenskap i 2009, og har siden vært med på kurs på Klint flere somre samt deltatt i studiegrupper i Oslo. Hun er opptatt av å se hendelser i sitt eget liv spesielt og verdensutviklingen generelt opp mot Martinus' analyser. Hun korrekturleser også artikler og bøker som blir oversatt til norsk.
Rikke (født 1960 i Oslo) fikk interesse for Martinus åndsvitenskap da hun var ca. 18 år, og både hennes mormor og mor var da allerede inne i analysene. Hun har deltatt jevnlig i forskjellige studiegrupper gjennom årene, i Oslo og på Klint i Danmark.
Åndsvitenskapen har blitt et stødig fundament for Rikke i livet, med sin logiske forklaring på hvordan livet henger sammen.
§1 - Navn og hjemsted
Navn: Martinus senter Oslo
Webadresse: www.martinus.no
Mail: post@martinus.no
§ 1B – Struktur
Martinus senter Oslo er en selveiende, allmennyttig stiftelse.
Stiftelsen kan ikke gjøres gjenstand for foreningsdannelse eller noen andre former for medlemsskap.
§2 - Formål
Martinus senter Oslo har følgende allmennyttige formål:
Senteret skal opplyse om Martinus’ åndsvitenskapelige arbeide og gjøre hans analyser tilgjengelige for interesserte i Norge, herunder ved undervisning, publisering av materiell, samt å gi støtte til åndsvitenskapelige aktiviteter forøvrig. Disse skal være klart forankret i Martinus’ åndsvitenskapelige analyser.
Senteret skal forvalte kapital på en forsvarlig måte, og kan motta gaver/donasjoner for å understøtte ovennevnte formål.
§3 - Opprettelse, grunnkapital og forvaltning av kapital
Senteret ble opprettet under navnet Norsk Martinusfond den 16.september 2007 etter initiativ fra Anne Brostigen. Fondets grunnkapital kr.100.000,- besto av de aktiva som Anne Brostigen ved gave den 11.juni.2007 overførte dette. Stiftelsens grunnkapital skal i størst mulig grad opprettholdes.
§4 - Styre
Senteret ledes av et styre med 4 medlemmer, hvorav en styreleder, en kasserer og en sekretær. I tillegg velges 1 vararepresentant, som tiltrer styret etter behov ved styremedlemmers forfall, og som kan tre inn som fast medlem av styret når styremedlemmer fratrer. Det er styrets ansvar å bestemme hvem som skal tre inn som styremedlemmer og vararepresentanter når det er aktuelt.
Styremedlemmene sitter for en periode på 5 år, med mulighet for gjenvalg, dog ikke mer enn 10 år. Styret bør sikres kontinuitet ved at ikke alle medlemmene skiftes ut samtidig. Styrets medlemmer velger leder, kasserer og sekretær.
Styret kan ved grove tillitsbrudd vedta at et styremedlem eller en vararepresentant skal fratre før funksjonstiden er utløpt.
§5 - Saksbehandling og vedtak
Styrets leder skal sørge for behandling av aktuelle saker som hører inn under styret. Styremedlemmene og daglig leder kan kreve at styret behandler bestemte saker. Styremøter og annen styrebehandling varsles på hensiktsmessig måte og med nødvendig frist.
Styret er vedtakskraftig når minst 3 av styrets medlemmer er til stede. Styret kan likevel ikke treffe beslutning uten at alle medlemmene av styret så vidt mulig er gitt anledning til å delta i behandling av saken. Har et styremedlem forfall, skal varamedlem innkalles.
Styret skal tilstrebe enighet om alle beslutninger. Hvis enighet ikke oppnås kan beslutning først treffes på et nytt styremøte, der alle medlemmer skal innkalles. Før dette møtet skal samtlige medlemmer i rimelig god tid informeres skriftlig om de saker det ikke har vært mulig å bli enige om. Oppnås fremdeles ikke enighet om det utsatte spørsmålet, kan det treffes beslutning med et flertall på minst to tredjedeler av styrets medlemmer.
Det skal skrives protokoll fra alle styremøter og vedtak som underskrives av de tilstedeværende styremedlemmer.
§6 - Honorarer, godtgjørelse m.v.
Senterets virksomhet baseres på frivillig innsats fra interesserte, og det gis ikke honorarer eller annen godtgjørelse for styreverv eller annet arbeid, som blir utført for eller på vegne av senteret, med mindre det av særlige grunner er fattet vedtak om det.
Unntatt fra hovedregelen i første ledd er honorarer til revisor og eventuelt autorisert regnskapsfører.
§ 6 A – Om gaver og bidragsytere
Samtlige av senterets inntekter, herunder gaver og donasjoner, kan kun benyttes til senterets formål jf § 2.
Ingen av senterets bidragsytere kan ha noen andel eller krav på senterets formue, og de kan heller ikke stilles til ansvar for senterets handlinger, unnlatelser eller forpliktelser.
§7 - Forhold til offentligheten
Senterets saksdokumenter, protokoller og andre dokumenter er offentlige, slik at enhver som måtte være interessert, kan gjøre seg kjent med innholdet, med mindre det er gjort særskilt unntak fra dette.
For at et dokument skal kunne unntas fra offentlighet, må minst et av følgende vilkår oppfylles:
a) Dokumentet inngår i senterets saksforberedelse; herunder kan dokument som er utarbeidet av særlige rådgivere eller sakkyndige unntas offentlighet. Unntaket omfatter også dokument som gjelder innhenting av et slikt dokument.
b) Dokumentet inneholder opplysninger som er undergitt taushetsplikt, hjemlet i eller i medhold av lov. Slikt dokument kan frigis uten det taushetsbelagte innholdet dersom dette kan gjøres uten at det vil gi et åpenbart misvisende bilde av dokumentets innhold eller at de taushetsbelagte opplysningene utgjør det vesentligste i dokumentet.
c) Navn eller andre personopplysninger kan unntas offentlighet. For eksempel vil navn på givere av pengegaver eller andre bidragsytere være unntatt.
Det opprettes en web-side hvor styreprotokoller, årsrapport og andre relevante opplysninger om senterets virksomhet blir lagt ut.
§8 - Endringer av vedtekter
Endringer i vedtekter krever styrets enstemmighet. Hvis enighet ikke oppnås, skal det innkalles til nytt styremøte, der varamedlemmer også innkalles med stemmerett. Beslutning kan da treffes av et flertall av de tilstedeværende.
Stiftelsens formål kan ikke endres.
§9 - Oppløsning
Stiftelsen Martinus senter Oslo kan kun oppløses ved enstemmig vedtak av et samlet styre.
Ved eventuell oppløsning, skal stiftelsens midler overføres til selvstendige allmennyttige virksomheter som har til formål å informere og undervise i Martinus’ åndsvitenskap i Norge eller utlandet.